Podpora rodin s dětmi v penzijních a daňových systémech - Štěrbáčková, Lucie (2015)
Předmětem této diplomové práce je analýza podpory rodin s dětmi v penzijním a daňovém systému České republiky. V rámci penzijního systému je rodina podporována v souvislosti s pozůstalostními důchody a dále jsou podporováni rodiče v souvislosti se starobními důchody. V daňovém systému jsou rodinám s dětmi umožněna různá daňová opatření, která snižují výslednou daňovou povinnost. Dále jsou z tohoto systému rodinám vypláceny dávky státní sociální podpory a dávky pěstounské péče. Z pohledu celkové daňové podpory jsou v České republice nejvíce podporovány středně a vysokopříjmové domácnosti úplných rodin a nejméně domácnosti samoživitelek. V teoretické části se práce zabývá jednotlivými druhy podpory v rámci obou systémů. Praktická část potom obsahuje analýzu podpory ze systému daní a nemocenského pojištění jako další formy podpory rodin s dětmi. Jejím cílem je kvantifikace změn příjmu modelových rodin v závislosti na počtu dětí a výši příjmu před dětmi.