Aplikácia makroobozretnostnej politiky v USA - Husarčík, Marek; Blahová, Naďa, 1958-; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Táto diplomová práca sa zaoberá makroobozretnostnou politikou a jej aplikáciou v Spojených štátoch. Dôraz sa kladie najmä na veľkú reformu finančného trhu v USA v podobe zákone Dodd-Frank Act. Hlavným cieľom práce je analyzovať dopady tohto zákona na americký finančný trh. Práca je rozdelená do štyroch kapitol, ktoré na seba logicky nadväzujú. Prvá kapitola popisuje inštitucionálne rozdelenie regulácie a dohľadu nad finančným trhom v USA, s dôrazom na organizačnú štruktúru FEDu. Druhá kapitola sa zaoberá makroobozretnostnou politikou z teoretického hľadiska, najmä jej nástrojmi a vzájomným pôsobením s inými politikami. Taktiež si tu všíma jednotlivé motívy na aplikovanie tejto politiky do praxe. V tretej kapitole sú popísané príčiny vzniku globálnej finančnej krízy a odozvy tejto krízy v podobe reformy finančného systému USA - Dodd-Frank Act. Posledná kapitola práce analyzuje dopad jednotlivých opatrení z Dodd-Frank Act na americký finančný trh. Zároveň sa snaží nájsť odpoveď, či tieto opatrenia boli úspešné, vzhľadom na ciele s ktorými boli zavádzané.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses