Účetní, daňová a právní specifika spolků - Javůrková, Iveta (2016)
Diplomová práce se zabývá právními aspekty občanských sdružení a souvislostmi s jejich přeměnou na spolky v důsledku vstupu v platnost nového občanského zákoníku. Dále se zabývá problematikou nedostatku právní jistoty v některých oblastech účetnictví a daní. Této části je věnovaná největší část diplomové práce, kde jsou zobrazeny nejtypičtější transakce spolků. Celá tato část je řešena vždy paralelně pohledem jednoduchého účetnictví a podvojného účetnictví. V závěru práce jsou tyto transakce považovány za veškeré transakce fiktivního sdružení a převedeny do ročních výkazů a daňového přiznání.