Úloha renminbi v mezinárodním měnovém systému - Le, Thuy Linh; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se zabývá čínskou měnou, renminbi, o které se hlavně po finanční krizi v roce 2008 diskutuje jako o potencionální budoucí rezervní měně. Hlavním cílem práce je analyzovat proces její internacionalizace a zhodnoti její současné postavení v mezinárodním měnovém systému. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části na základě shrnutí dosavadních teoretických poznatků vysvětluji pojetí devizových rezerv, internacionalizaci měny a mezinárodní rezervní měny. S pomocí tohoto teoretického základu v druhé praktické části nejdříve analyzuji vývoj a strukturu světových devizových rezerv, dále se věnuji procesu internacionalizace renminbi z hlediska změn v domácí politice. V poslední kapitole se zaměřím na různé aspekty cesty renminbi ke statutu rezervní měny. Ačkoliv se země aktivně snaží urychlit proces internacionalizace měny, současné postavení renminbi stále neodráží významnost ekonomiky. Bude třeba větší liberalizace kapitálových toků a rozvinutí domácího finančního systému. V neposlední řadě je cesta k statutu rezervní měny ovlivněna i exogenními faktory, mimo kontrolu čínské vlády, které mohou celým procesem značně otřást.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses