Právo stavby a věcná břemena - účetní, daňový a právní pohled - Šimůnek, Jiří (2015)
Tato diplomová práce se zabývá právními, účetními a daňovými konsekvencemi práva stavby a věcných břemen podle právního řádu České republiky. Popis právních souvislostí obou institutů je zaměřen na tuzemský vývoj, stejně jako na historický exkurz do jurisdikcí jiných států a evidenci v katastru nemovitostí. Dále je rozebrán přístup české účetní legislativy a také mezinárodních účetních standardů IAS/IFRS k vykazování práva stavby a věcných břemen. Tato část se soustředí zejména na zachycení práva stavby v rozvaze účetní jednotky s přihlédnutím ke změně mezi roky 2014 a 2015 a na způsob vykázání práva stavy ve standardech IAS/IFRS. Daňová kapitola se zabývá zdaněním rozebíraných institutů daněmi z příjmů, daní z přidané hodnoty, daní z nabytí nemovitých věcí podle českého daňového práva včetně daňového zatížení spojeného s děděním a darováním.