Controlling a sestavování firemních rozpočtu v praxi - Vachek, Petr (2016)
Diplomová práce na téma Controlling a sestavování firemních rozpočtů v praxi se svým obsahem rozděluje do tří tematických oblastí. První část se zaměřuje především na zhodnocení přínosu oddělení controllingu v moderní společnosti, jeho zařazením do podnikové struktury, hlavními úlohami oddělení controllingu a stručným popisem vhodných osobností a zaměstnanců, kteří mohou toto povolání vykonávat. Ve druhé části se práce zabývá kompletním procesem sestavování podnikových plánů a rozpočtů, jejich strukturou, délkou jejich sestavení, hlavními zásadami, které by měly být při sestavování podnikových plánů a rozpočtů dodrženy, procesem schvalování, nebo statistickými chybami, které se v podnikových plánech mohou objevit a kvantifikací jejich dopadů. Přínos této práce taktéž spatřuji ve vyčíslení přínosu podnikových plánů a rozpočtů v kontrastu s náklady, které je zapotřebí na sestavení rozpočtů vynaložit. Třetí část práce se zabývá podporou oddělení controllingu směrem k managementu podniku při operativním řízení firemních procesů skrze strukturu reportů a tvorbu dílčích analýz zaměřených na konkrétní oblast podnikání. Cílem práce je nejen propojení teorie profese controllingu s praxí, ale především poukázání na zvyšující se potřebu existence podnikových plánů a rozpočtů vůbec.