Typologizácia daňových systémov krajín EÚ so zameraním na Slovensko - Štefanský, Martin (2016)
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je na základe zhlukovej analýzy prevedenej v programe XLSTAT na dátach z výročnej správy Európskeho štatistického úradu (Eurostat) vytvoriť charakteristické skupiny členských krajín Európskej únie z hľadiska ich daňových systémov. Dielčím cieľom je takto vytvoreným skupinám štátov priradiť určité charakteristiky, ktoré ich najlepšie vystihujú. V teoretickej časti práce je priestor venovaný definícii daňového systému, daňového mixu a daňovej kvóty spolu s faktormi, ktoré tieto ukazovatele ovplyvňujú resp. skresľujú. Praktická časť sa zaoberá obecnou charakteristikou metódy zhlukovej analýzy, s bližším popisom metódy k-priemeru, ktorá bola v našej analýze aplikovaná. Posledná kapitola obsahuje komentovaný popis výsledných zhlukov ako výstupu analýzy z programu XLSTAT.