Rozpočtové určení daní - Grůšová, Markéta (2015)
Tato práce se zabývá vlivem novely rozpočtového určení účinné od 1. 1. 2013 na příjmy obcí. Cílem mé práce je zjistit, zda novela č. 295/2012 Sb., zákona č. 243/2000 Sb., zvýšila průměrné příjmy středně velkým obcím. Za předpokladu, že se těmto obcím příjmy zvýšily, chci dále ověřit, zda toto navýšení mělo vliv na průměrné příjmy velkých a malých obcí. Pro zjednodušení provádím výpočty pouze u daně z příjmů fyzických osob. V první kapitole popisuji vývoj přerozdělování daňových příjmů mezi obce od roku 1993. V druhé kapitole zjišťuji, jakým způsobem se novela projevila na příjmech obcí z daně z příjmů fyzických osob. V další kapitole se zabývám, zda možná změna příjmů pro obce z daně z příjmu fyzických osob byla způsobena změnou v přerozdělení daně z podnikání fyzických osob. V poslední kapitole ještě zjišťuji vliv novely na příjmy obcí v rámci jednotlivých krajů.