Finanční aktiva v účetní závěrce investora v ČR a SRN - Čechová, Michaela (2016)
Cílem této diplomové práce je porovnání účetních systému České republiky a Spolkové republiky Německo se zaměřením na finanční aktiva z pohledu investora. Ač obě země mají jako členské státy EU implementovanou evropskou směrnici č. 2013/34/EU, nelze hovořit o srovnatelnosti účetního výkaznictví v oblasti finančních aktiv. Nejprve vymezím zásady a principy, na kterých je účetnictví každé země založeno, a související právní regulaci účetnictví. Poté budou popsány jednotlivé rozvahové pozice finančních aktiv. Nejdůležitějším bodem práce bude ocenění finančních aktiv, které je napříč účetními systémy velmi rozmanité. Praktická část obsahuje analýzu účetních závěrek významných společností z obou zemí se zaměřením na rozvahové pozice a metody oceňování. Svou prací bych chtěla poukázat na diametrální rozdíly v oceňování finančních aktiv, avšak které jsou zcela v souladu s evropskou směrnicí.