Sarbanes-Oxley Act a jeho aplikace - Nováková, Lucie (2016)
Cílem diplomové práce je zvýšit povědomí o účinnosti zákona Sarbanes-Oxley Act a přiblížit jeho efektivní aplikaci. Práce popisuje historické pozadí a důvody vzniku zákona. Následuje představení jednotlivých částí zákona se zaměřením na sekci vnitřní kontroly. Práce dále popisuje doporučené způsoby úspěšné aplikace zákona SOX v praxi. Hlavní faktory účinného kontrolního prostředí jsou diskutovány na příkladu kontrolního rámce COSO spolu s popisem testování. Poté práce zkoumá vliv zákona na externí audit. Předposlední kapitola se věnuje vývoji zákona. Následuje analýza dopadu zákona na ekonomiku a obchodní společnosti. Kvalitní vnitřní kontrolní systém měl pozitivní dopad na přesnost a spolehlivost účetních výkazů, zlepšil důvěru investorů a snížil pravděpodobnost podvodu. Pro efektivní fungování SOX je zapotřebí pochopit vnitřní procesy společnosti a jasně stanovit cíle vnitřní kontroly.