Sarbanes-Oxley Act a jeho aplikace - Nováková, Lucie; Vácha, Petr; Pelák, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cílem diplomové práce je zvýšit povědomí o účinnosti zákona Sarbanes-Oxley Act a přiblížit jeho efektivní aplikaci. Práce popisuje historické pozadí a důvody vzniku zákona. Následuje představení jednotlivých částí zákona se zaměřením na sekci vnitřní kontroly. Práce dále popisuje doporučené způsoby úspěšné aplikace zákona SOX v praxi. Hlavní faktory účinného kontrolního prostředí jsou diskutovány na příkladu kontrolního rámce COSO spolu s popisem testování. Poté práce zkoumá vliv zákona na externí audit. Předposlední kapitola se věnuje vývoji zákona. Následuje analýza dopadu zákona na ekonomiku a obchodní společnosti. Kvalitní vnitřní kontrolní systém měl pozitivní dopad na přesnost a spolehlivost účetních výkazů, zlepšil důvěru investorů a snížil pravděpodobnost podvodu. Pro efektivní fungování SOX je zapotřebí pochopit vnitřní procesy společnosti a jasně stanovit cíle vnitřní kontroly.
Vedoucí práce: Petr Vácha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses