Analýza vlivu formy vlastnictví na efektivní provoz tepláren v České republice - Fajfr, Tomáš (2016)
Počátkem devadesátých let dochází v České republice k privatizační transformaci, která také významně ovlivnila obor teplárenství. Část teplárenských společností je v soukromém vlastnictví a část zůstala nebo se vrátila zpět do majetků měst a obcí. Hlavní hypotézou bakalářské práce je, že teplárenské společnosti v soukromém vlastnictví jsou efektivnější a dosahují lepších hospodářských výsledků než teplárenské společnosti v držení měst a obcí. Využitím statistické metody lineární regrese je tato hypotéza potvrzena. Soukromé teplárenské společnosti mají v průměru vyšší tržby na zaměstnance, vyšší rentabilitu vlastního kapitálu, vyšší rentabilitu tržeb a také vyšší podíl investic na celkových výnosech. Vedlejší hypotéza, že městské teplárny budou prodávat levněji tepelnou energii než teplárny soukromé, je vyvrácena.