Analýza vlivu formy vlastnictví na efektivní provoz tepláren v České republice - Fajfr, Tomáš; Macháč, Jan; Zajíček, Miroslav, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Počátkem devadesátých let dochází v České republice k privatizační transformaci, která také významně ovlivnila obor teplárenství. Část teplárenských společností je v soukromém vlastnictví a část zůstala nebo se vrátila zpět do majetků měst a obcí. Hlavní hypotézou bakalářské práce je, že teplárenské společnosti v soukromém vlastnictví jsou efektivnější a dosahují lepších hospodářských výsledků než teplárenské společnosti v držení měst a obcí. Využitím statistické metody lineární regrese je tato hypotéza potvrzena. Soukromé teplárenské společnosti mají v průměru vyšší tržby na zaměstnance, vyšší rentabilitu vlastního kapitálu, vyšší rentabilitu tržeb a také vyšší podíl investic na celkových výnosech. Vedlejší hypotéza, že městské teplárny budou prodávat levněji tepelnou energii než teplárny soukromé, je vyvrácena.
Vedoucí práce: Jan Macháč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses