Využití osobnostní typologie Predictive Index v managementu změn dle J.Kottera - Vlček, Tomáš; Kovář, František, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Srpová, Jitka, 1957- (2016)
Práce nabízí výsledky výzkumného projektu, který popsal typické osobnostní charakteristiky manažera změn za použití metodik Predictive Index a 8 bodového procesu řízení změn dle J. Kottera. Nabízí praktická využití těchto poznatků pro leadery změn stejně tak, jako pro společnosti, kde působí.
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: František Kovář
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: management změny; manažeři; management [obor disert. práce]; profil osobnosti; Predictive Index; disertace; management of change; executives; dissertations