Religiozita v české společnosti po roce 1989 - Šimková, Helena; Nývlt, Ondřej; Majerová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem práce je analýza religiozity v České republice a její kvantitativní vymezení v demografickém rámci. Zkoumá demografické charakteristiky jako věk, pohlaví, rodinné chování a také vzdělání. Práce ukazuje, že Češi ztrácejí zájem o tradiční institucionalizované náboženství, kde převažují starší ženy. Významný prostor zaujímá alternativní religiozita, o kterou se zajímá téměř polovina populace. U mladších generací roste zájem o alternativní formy náboženství a o církve charismatického a evangelikálního typu. Osoby hlásící se k náboženskému vyznání dosahují častěji vyššího vzdělání, častěji také zakládají početnější rodiny, méně se rozvádějí a častěji žijí v manželství. Podle odhadu budoucího vývoje by měl počet osob hlásících se k tradičním církvím mezi lety 2011 a 2031 klesnout o 63 %.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses