Algoritmy shody v dynamických servisně orientovaných systémech - Šabatová, Ivana (2015)
Zajišťování a prokazování shody procesů a služeb s regulatorními požadavky, standardy a s požadavky businessu se stává aktuálním úkolem, který je potřeba řešit již ve stádiu návrhu a implementace informačních systémů. Pokud je konkrétní business proces podporován informačním systémem, pak se zajištění a prokazování shody týká i tohoto podpůrného systému. Tato disertační práce představuje koncept kontinuálního řízení shody v servisně orientovaných systémech se zaměřením na využití pokročilých nástrojů pro automatizaci procesů. Cílem práce bylo navržení metod a postupů pro zajištění spolehlivosti a důvěryhodnosti business procesů jak v interním prostředí, v rámci jedné domény, tak v případě zajišťování procesů či služeb formou outsourcingu, případně při iterovaném či dynamickém outsourcingu, tedy v tzv. multidoménovém prostředí s maximálním důrazem na maximalizaci úrovně automatizace. Konkrétní proces nebo služba jsou považovány za spolehlivé a důvěryhodné, pokud je možné prokázat jejich shodu s definovanými požadavky důvěryhodným způsobem. První část práce je věnována tradičním metodám zajišťování a prokazování shody jako východisku a inspiraci pro vytvoření metodiky založené na značné míře automatizace. Druhá část práce představuje koncepci návrhu, implementace a prokazování shody v servisně orientovaných systémech. Uvádí pojmy ideální cílový proces, klíčový indikátor zajištění (KAI, Key Assurance Indicator), klíčový indikátor bezpečnosti (KSI, Key Security Indicator). Pro multidoménové prostředí je představen koncept životního cyklu dohody o zajišťování shody (PLA, Protection Level Agreement). Zahrnuje také vlastní metodiku analýzy procesů s cílem jejich automatizace a koncepci využití systémů pro návrh, testování a automatizaci business p