Řízení projektů agilního vývoje softwaru na základě PRINCE2 a Scrum - Tománek, Martin (2015)
Projekty vývoje softwaru často končí neúspěchem. Společnosti ve snaze zvýšit úspěšnost těchto projektů v minulosti nasazovaly a stále využívají obecné metodiky řízení projektů jako například PRINCE2. Projektovou metodiku PRINCE2 je možné použít na kterékoliv projekty a to především na projekty středního a velkého rozsahu. V poslední době se zvyšuje obliba agilních metodik, které jsou úspěšně nasazovány na menší projekty vývoje softwaru. Mezi nejrozšířenější agilní metodiku patří metodika Scrum. S rostoucí oblibou agilních metodik se často tyto agilní metodiky zavádějí i u středních a velkých projektů, které jsou však řízeny právě podle obecných projektových metodik. Aby agilní metodiky vývoje softwaru byly vhodně zavedeny do projektového prostředí, je nutné porozumět oběma těmto druhům metodik a navrhnout vhodný způsob jejich koexistence. Cílem této disertační práce je navrhnout metodiku řízení projektů agilního vývoje softwaru na základě PRINCE2 a Scrum. Přínosem této nové metodiky je obohacení jednoduché agilní metodiky Scrum o prvky projektového řízení a obohacení obecné metodiky řízení projektů o agilní přístupy a praktiky řízení agilních týmů. Disertační práce se v první části zabývá analýzou obecných metodik řízení projektů a dále analýzou agilních metodik se zaměřením na jejich užití, měření úspěšnosti projektů a identifikaci problémů, které existují u projektů vývoje softwaru. Před samotným návrhem metodiky je v praxi, ve velké nadnárodní logistické společnosti, proveden předvýzkum týkající se měření úspěšnosti projektů vývoje softwaru a identifikace problémů, které se vyskytovaly na těchto projektech. V další části práce je dále navržena zmíněná metodika. Navržená metodika byla zavedena ve zkoumané nadnárodní společnosti a pro ověření této metodiky