Rámec pro řízení bezpečnostních rizik on-line služeb - Mészáros, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Čermák, Igor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Doktorská disertační práce řeší téma řízení bezpečnosti on-line služeb z hlediska poskytovatelů i uživatelů. Hlavním cílem této disertační práce je navrhnout rámec pro řízení bezpečnostních rizik on-line služeb, vytvořit prototyp podpůrného softwarového nástroje a ověřit je v prostředí vybrané organizace pomocí případové studie. Klíčovými komponentami rámce jsou modely hrozeb a rizik, které byly autorem této disertační práce navrženy na základě specifik on-line služeb a prostředí, ve kterém se nacházejí. Součástí rámce je proces řízení rizik přizpůsobený pro časté a opakované hodnocení rizik. Proces obsahuje osm dílčích kroků, ke kterým jsou definovány související role a zodpovědnosti. Výsledkem provedení procesu je identifikace a provedení vhodných úloh, které přispějí k řešení identifikovaných bezpečnostních rizik a nedostatků. Na základě pravidelného provádění procesu je možné dokumentovat a reportovat stav zabezpečení on-line služeb v čase. Navržený rámec byl ověřen na základě případové studie provedené v prostředí velké organizace.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations