Sourcingové strategie IS/ICT ve zdravotnických zařízeních - Potančok, Martin; Voříšek, Jiří, 1950-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Doktorská disertační práce je zaměřena na informační systémy a komunikační technologie a způsoby jejich zajištění (sourcing) v oblasti zdravotnictví. Cílem práce je návrh a ověření modelu sourcingové strategie IS/ICT pro oblast zdravotnictví, jakožto prvku vedoucího ke zkvalitnění péče o pacienta, zohledňujícího kategorie zdravotnických zařízení a další specifika vyplývající z působnosti v lékařství. Úvodní část práce (oddíl A) vymezuje oblasti zdravotnictví a identifikuje jejich specifika. Dále jsou definovány kategorie zdravotnických zařízení a identifikovány léčebné, ošetřovatelské a IS/ICT procesy. Pro potřeby návrhu modelu sourcingové strategie je definován sourcing a jsou analyzovány jeho aktuální trendy společně s nabídkou outsourcingových služeb. Navazující část práce (oddíl B) významným způsobem formuje předpoklady modelu sourcingové strategie IS/ICT. Jsou zde analyzovány teorie sourcingových strategií včetně posouzení aktuálního stavu v praxi zdravotnických zařízení. Podstatnou částí je také identifikace specifických faktorů ovlivňujících sourcing ve zdravotnictví. Nejdůležitější částí je návrh samotného modelu sourcingové strategie IS/ICT a jeho následné ověření v praxi reálného zdravotnického zařízení, ke kterému dochází v závěrečné části práce (oddíl C). Vytvořený model využívá dvou vrstev pro pokrytí celého spektra zdravotnických zařízení. Základní vrstva definuje typy objektů, které jsou využívány při řešení sourcingové strategie. Specifická vrstva následně zohledňuje odlišnosti jednotlivých kategorií zdravotnických zařízení a zabezpečuje reálnou implementaci. Úspěšná implementace modelu, obou jeho vrstev, byla provedena v rámci samostatného ambulantního zdravotnického zařízení.
Vedoucí práce: Jiří Voříšek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations