Možnosti zajištění informační bezpečnosti pomocí definice standardního chování zaměstnanců - Dvořák, Martin; Říhová, Zora, 1948-; Čapek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
S rostoucím množstvím transakcí prováděných elektronicky prostřednictvím sítě internet a rostoucím počtem uživatelů IT (informačních technologií) roste také počet transakcí, které mohou být z hlediska informační bezpečnosti rizikové. Na druhé straně dochází ke stále většímu množství bezpečnostních incidentů s cílem finančního obohacení či odcizení citlivých informací organizace. Útočníci provádějí útoky za účelem zbohatnutí mnohem sofistikovaněji a důmyslněji nejen s pomocí informačních technologií ale také s pomocí technik sociálního inženýrství apod. Tohoto vzrůstajícího trendu jsou si vědomi státní instituce a přijímají opatření umožňující zvýšit informační bezpečnost státu. Důkazem toho je i Evropským parlamentem nedávno schválená direktiva Directive of the european parliament and of the council concerning measures to ensure a high common level of network and information security across the Union a z ní vycházející zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti přijatý parlamentem České republiky v létě roku 2014. Tento zákon nařizuje organizacím provozující kritickou infrastrukturu sledovat a vyhodnocovat události kybernetické bezpečnosti (chování uživatelů). Dosud však nebyl definován jednotný přístup k implementaci systémů vyhodnocujících chování uživatelů. Autor v této práci navrhuje metodiku implementace systémů vyhodnocujících chování uživatelů se zaměřením na optimalizaci množství dat, které zpracovávají, aby byla zajištěna jejich efektivní funkčnost.
Vedoucí práce: Zora Říhová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations