Activity Based Costing v procesně řízené společnosti - Drahoňovský, Milan (2013)
Tato disertační práce se věnuje metodě Activity based costing jako účinnému nástroji pro řízení nákladů i v prostředí státní správy, vysokých škol, výzkumných institucí a dalších organizačních složek státu, který může přinést benefity. Možnost aplikace manažerských nástrojů v novém prostředí může zvýšit efektivitu, dosáhnout úspory v provozu organizací financovaných ze státního rozpočtu. Activity based costing (doposud značně opomíjená)může být právě účinnou metodou při snižování výdajů na provoz těchto organizací. Rovněž při přidělování finančních prostředků na vědu a výzkum z prostředků organizací pro určení a nutného vykazování režijních nákladů získává dokonalý přehled o uznatelných a neuznatelných nákladech a vykázané celoorganizační režii, která zásadním způsobem může ovlivnit financování projektů a tím i samotný rozpočet organizací.