Reforma státní správy v České republice : případ zákona o státní službě - Kutálková, Lucie; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Kučera, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Diplomová práce se zabývá reformou státní správy v České republice. Kvalita státní správy patří k důležitým politickým i ekonomickým tématům. Přijetím zákona o státní službě mělo být docíleno depolitizace, stabilizace a profesionalizace úřednického aparátu. Cílem práce je analyzovat legislativní proces přijímání zákona o státní službě v politickém kontextu a zaměřit se na to, jestli pozměňovací návrhy a obstrukce sledovaly naplnění profesionální a nepolitické státní správy nebo naopak sledovaly snížení kvality přijímaného zákona. Dílčím cílem je zhodnotit, jestli současná úprava zákona o státní službě naplňuje vize profesionální a nepolitické státní správy. Diplomová práce je rozdělená do 4 kapitol. První část práce se zabývá státní správou v teoretické rovině. Druhá kapitola obsahuje historický exkurz do problematiky státní správy na území ČR od roku 1848 do současnosti. Třetí praktická kapitola představuje hlavní dokumenty reformy státní správy a v nich obsažené vize, kterých by státní správa měla dosáhnout. Dále je zde analyzován proces přijímání zákona o státní službě a jsou zde identifikovány jeho největší problémy. Poslední kapitola se zaměřuje na samotný zákon o státní službě a hodnotí ho v rámci naplňování vizí reformy státní správy.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses