Vliv genderové rovnosti na mezinárodní bezpečnost (případová studie sankční režim OSN proti Iráku) - Boudová, Eliška (2016)
Tato diplomová práce přibližuje problematiku genderové rovnosti a zasazuje ji do širšího kontextu mezinárodních vztahů a mezinárodní bezpečnosti. Cílem diplomové práce jezhodnotit možný dopad vyšší reprezentace žen v rozhodovacích pozicích na mezinárodní bezpečnost, zvláštní pozornost je přitom věnována specifické bezpečnostní situaci žen. Diplomová práce se zaobírá základními teoretickými východisky feministického diskurzu v teoriích mezinárodních vztahů a v otázkách bezpečnosti, obsahem poslední kapitoly je potom případová studie sankčního režimu uvaleného Radou bezpečnosti OSN proti Iráku jako důsledek rozpoutání první války v Zálivu.