Problematika zavedení Eura v ČR - Janna, Martin (2016)
Cílem práce je doporučit stanovisko ke vstupu do eurozóny, podepřené analýzou výhod a nevýhod v návaznosti na aktuální hospodářskou a politickou situaci. Výsledkem práce je shromáždění informací a argumentů vhodných pro podnikatele, manažery i občany, které umožňují vytvořit si představu, v čem je pro ně euro výhodné a naopak. Problém byl analyzován z hlediska kvantitativní i kvalitativní analýzy za pomoci SWOT analýzy, teorie optimálních měnových oblastí a analýzy makroekonomických ukazatelů. Pro ucelenou představu byly analyzovány i programy politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně PČR. Přínosem práce je ucelený náhled na problematiku eura s vyhodnocením aktuální situace včetně stanovení nejbližšího možného data jeho přijetí.