Analýza konkurencieschopnosti SR a komparácia jej vývoja s ČR - Magdolen, Ján (2016)
Diplomová práca sa zaoberá analýzou konkurencieschopnosti Slovenska v porovnaní s Českou republikou. V úvode práce sú predstavené teoretické východiska. Prvá kapitola približuje rozličné prístupy a teórie týkajúce sa konkurencieschopnosti. Ďalšia časť sa sústredí na meranie a hodnotenie konkurencieschopnosti na makroekonomickej úrovni. V tomto kontexte sú podrobne predstavené metodiky používané Svetovým ekonomickým fórom, Svetovou bankou a Medzinárodným inštitútom pre rozvoj manažmentu. Ústrednou časťou práce je samotná analýza konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky prostredníctvom vybraných cenovo-nákladových indikátorov a multikriteriálnych ukazovateľov. Hlavné ciele stanovené v rámci tejto diplomovej práce sú nasledovné: zhodnotiť konkurencieschopnosť Slovenska po jeho vstupe do eurozóny, porovnať vývoj konkurencieschopnosti Slovenska a Českej republiky a identifikovať silné a slabé stránky oboch ekonomík, ktoré vyplývajú z hodnotenia medzinárodných inštitúcií.