Čínská ekonomika pohledem rozvojových projektů OSN - Gandalovičová, Linda (2016)
Rok 2015 je v historii rozvojových projektů OSN velkým milníkem. Rozvojové cíle tisíciletí, na nichž se v roce 2000 shodly členské státy OSN, byly vystřídány Cíli udržitelného rozvoje. Diplomová práce se pomocí rozvojových projektů OSN, přesněji pak ukazatelem extrémní chudoby, zabývá analýzou čínské ekonomiky a diskutuje přetrvávající negativní faktory z hlediska směřování k udržitelnému rozvoji. Práce je formálně rozdělena na čtyři kapitoly. První část je věnována historickému pozadí přijetí Rozvojových cílů tisíciletí. Druhá kapitola se již konkrétně zaměřuje na extrémní chudobu, která je východiskem pro první cíl Rozvojových cílů tisíciletí. Třetí kapitola obsahuje tematickou analýzu čtyř oblastí čínské ekonomiky, které negativně ovlivňují ekonomický rozvoj a které by se v souvislosti s dalším zmírňováním extrémní chudoby měly stát vládní prioritou. Poslední část reaguje na předchozí zjištění a představuje konkrétní dílčí oblasti z Cílů udržitelného rozvoje, které vymezené problematické oblasti řeší.