Strategie využívání soft power v zahraniční politice Brazílie - Pešková, Michaela; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Melounová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Hlavním tématem předložené bakalářské práce je soft power Brazílie v kontextu zahraniční politiky země a analýza proměn jejího využívání. Jelikož strategie soft power začala být plně prosazována a rozvíjena v období, kdy byl prezidentem Luiz Inácio Lula da Silva, věnuje se tato práce časovému období let 2003-2014. To zahrnuje jak éru Luly da Silvy (2003-2010), tak první funkční období prezidentky Dilmy Rousseffové (2011-2014), které slouží jako srovnání. První kapitola vychází z prací Josepha Nyeho a představuje samotný koncept soft power v mezinárodních vztazích. Druhá kapitola je věnována analýze soft power v zahraniční politice obou prezidentů, přičemž se zaměřuje především na multilaterální diplomacii, mezinárodní mírové operace a rozvojovou spolupráci. Zároveň jsou uvedeny okolnosti, které ovlivnily politické rozhodování obou prezidentů. Závěrečná, třetí část práce hodnotí brazilskou strategii soft power ve sledovaném časovém období na základě dostupných dat z průzkumů veřejného mínění, indexu soft power a výsledků vlastní ankety. Cílem práce je určit, jaký dopad měla změna prezidenta Brazílie v roce 2011 na důraz kladený na soft power v zahraničněpolitických aktivitách země.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses