Aktivní politika zaměstnanosti - Pajmová, Lenka (2016)
Tématem této bakalářské práce je aktivní politika zaměstnanosti, zejména nástroje, jejichž prostřednictvím se stát snaží o snížení míry nezaměstnanosti a zvýšení kvality lidského kapitálu. Cílem bakalářské práce je zhodnotit aktivní politiku zaměstnanosti realizovanou v regionu Vysočina. První kapitola práce vymezuje pojmy, které s problematikou souvisí, jako například trh práce, nezaměstnanost či rizikové skupiny trhu práce. Tato kapitola popisuje rovněž samotnou státní politiku zaměstnanosti a její dělení na politiku aktivní a pasivní. Druhá kapitola práce se zabývá nástroji aktivní politiky zaměstnanosti tak, jak je vymezuje zákonná úprava. Třetí část práce je zaměřena na charakteristiku trhu práce v regionu Vysočina a na nástroje v regionu používané, jejich uplatňování a působení.