Jihoafrická republika : ekonomický rozvoj v prostředí post-apartheidní společnosti - Ambler, Michal (2016)
Napomáhá etnická heterogenita obyvatelstva ekonomickému rozvoji, nebo mu brání? Tato diplomová práce volí přístup institucionální ekonomie k posouzení toho, jak daný vztah funguje v případě Jihoafrické republiky. Protože jde o zemi s unikátním etnickým složením obyvatelstva a problematickou historií soužití různých skupin, hodí se pro analýzu ekonomických a politických institucí. Ta tvoří těžiště práce v třetí kapitole. Tomu předchází první kapitola, jež kombinuje dva proudy literatury a vytváří ucelený teoretický rámec, a druhá kapitola, v níž je institucionální vývoj země detailně zkoumán a zobecněn. Z toho vycházející analýza ukazuje, že ačkoliv nastavení ekonomických institucí je příznivé, politické instituce lepším vztahům etnik příliš neprospívají. Práce přispívá k současnému trendu detailního zkoumání podmínek konkrétních zemí na úkor často povrchního a neprůkazného kvantitativního výzkumu institucí a etnické heterogenity v literatuře.