Ekonomické a právní aspekty nerovnováh na trhu práce EU - Havelka, Jaroslav (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nerovnováh na trhu práce EU a to především z jejich ekonomické a právní stránky. Cílem práce je identifikovat nerovnováhy na trhu práce, nalézt jejich příčiny a vysvětlit jejich existenci v souvislosti s právem EU a činností institucí EU. První kapitola se zabývá problémem nerovnováh na trhu práce EU především z ekonomického hlediska. Prostor je věnován definování evropských sociálně-ekonomických modelů a objasnění jejich efektivity za účelem identifikování nejpodstatnějších nerovnováhy na trhu práce EU. Druhá kapitola objasňuje roli práva EU a jeho vliv na trh práce EU. Do popředí se dostává především právní úprava volného pohybu pracovníků a vysílání pracovníků. Poslední kapitola popisuje roli Soudního dvora Evropské unie a Evropské komise na trhu práce EU. Závěrem je zhodnocena role EU na trhu práce EU a jsou představena možná řešení, jak snížit nerovnováhy na trhu práce EU.