Česko-indické a indicko-české kulturní standardy v pracovním prostředí - Kubiszová, Daniela (2016)
V dnešním světě dochází ke stále častějšímu a hlubšímu propojování zemí z politického i ekonomického hlediska. Nevyhnutelně tak dochází ke střetu mnoha odlišných kultur, a to jak v osobním, tak pracovním životě. Multikulturní společnosti získávají potenciál využít přínos pestrého kulturního prostředí, avšak ruku v ruce s tímto potenciálem se zvyšují požadavky na manažerské kompetence a i na ostatní pracovníky. Cílem diplomové práce je identifikovat kulturní standardy Indů z pohledu Čechů a kulturní standardy Čechů z pohledu Indů v pracovním prostředí. Práce vychází mimo jiné z kulturních dimenzí podle Geerta Hofstedeho a Fonse Trompenaarse. Kulturní standardy jsou zjišťovány pomocí metody kritických situací prostřednictvím rozhovorů s vybranými respondenty. Práce analyzuje, v jakých aspektech se obě zkoumané kultury navzájem nejvíce liší, jak tato skutečnost ovlivňuje pracovní prostředí a výkony, porovnává výsledky výzkumu s jinými teoretickými poznatky a navíc obsahuje doporučení, jak se zjištěnými rozdíly vhodně pracovat, aby byla indicko-česká spolupráce co nejefektivnější.