Jihokorejská zahraniční politika vůči KLDR : Reflexe faktoru státní identity - Jägerová, Veronika; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Předkládaná práce se zabývá analýzou zahraniční politiky Korejské republiky vůči Korejské lidově demokratické republice skrze faktor státní (národní) identity mezi léty 1998 a 2013, tedy tří prezidentských období, která přinesla výrazné změny v zahraničně-politickém přístupu. Důraz je kladen na význam konceptu tzv. national others a kontinuitu, či diskontinuitu konstruktu jihokorejské identity ve vymezení se vůči jejímu severnímu sousedovi. Práce zohledňuje historický vývoj problematiky i jeho zasazení do mezinárodního prostředí. Konkrétními otázkami jsou: Jak se proměňovala jihokorejská státní identita vůči severní Koreji a jakým způsobem se její změna projevovala v cílech a konkrétních krocích zahraniční politiky jižní Koreje? Jaký je vztah mezi kontinuitou či zlomy jihokorejské národní identity a pozicí Korejské republiky vzhledem k dalším důležitým regionálním a globálním aktérům mezinárodního systému?
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses