Tvorba webových aplikací pomocí frameworku OpenXava - Šimon, Martin (2016)
Práce se zabývá srovnáním webového frameworku OpenXava pro platformu Java s frameworky Grails, Zend, Play, Nette, Node.JS a Symfony zpracovanými autory Odehnalem [17], Kadlecem [12], Kočárkem [14] a Dočkalem [6]. Obsahuje teoretickou část, která se zabývá způsobem vývoje a architekturou frameworku OpenXava a která by měla čtenářům poskytnout ucelený obraz o práci s frameworkem. Praktická část pak zahrnuje především ukázkovou aplikaci, jejíž návrh pochází z práce Františka Odehnala [17]. Vývoj ukázkové aplikace je rovněž podrobně popsán a doplňuje informace z teoretické části, je tak ideálním doplňkovým zdrojem informací k oficiální dokumentaci. Výsledkem zkušeností z vývoje ukázkové aplikace a informací nabytých z dostupných zdrojů je nakonec velké srovnání frameworku OpenXava s ostatními zmíněnými frameworky. Srovnávací kritéria zahrnují několik oblastí. Nejprve se porovnávají základní rozdíly mezi frameworky, dále probíhá porovnání architektury podle implementace návrhových vzorů Martina Fowlera. Porovnání práce s frameworky zahrnuje objektivní kritéria i osobní hodnocení. Nakonec kapitola věnující se podpoře frameworků bere v úvahu jejich rozšířenost mezi odbornou veřejností, dostupnost literatury a odpovídající podporu ze strany vývojářů. Výsledky srovnání by měly čtenářům usnadnit orientaci na poli webových frameworků.