VoIP v bezdrátové síti VŠE - Švarc, Lukáš (2016)
Cílem diplomové práce je ověření možnosti provozu VoIP v bezdrátové síti Vysoké školy ekonomické v Praze v dostatečné kvalitě. V práci jsou popsány základní principy VoIP a související technologie bezdrátových sítí nutných pro kvalitní a stabilní provoz. Následně jsou v laboratorním prostředí v nevytíženém i uměle plně vytíženém pásmu otestovány a porovnány jednotlivé konfigurace bezdrátové sítě i koncových klientů a jejich vliv na běžné uživatele. Nakonec je otestován provoz v reálném prostředí ve Staré budově na Žižkově při roamingu a využití několika pokročilých standardů 802.11. V závěru práce je doporučeno ideální nastavení všech telekomunikačních prvků s cílem maximální kvality VoIP provozu a minimalizace negativního dopadu na běžné uživatele.