Stanovení hodnoty zástavy obchodního podílu při koupi podniku XY s.r.o. - Pawlasová, Lucie (2016)
Tato diplomová práce si klade za cíl ocenit společnost XY s.r.o. ke dni 31.12.2014 a zhodnotit její finanční zdraví a perspektivy. Teoretická část je stručně věnována zástavám obchodního podílu z pohledu banky s jejími výhodami a riziky. Praktická část neboli samotné ocenění podniku je klasicky rozděleno do jednotlivých kapitol. V úvodu je představena oceňovaná společnost s důsledným popisem jejích výrobků. Další kapitola se věnuje strategické analýze, která hodnotí budoucí perspektivy podniku. Ve finanční analýze jsou rozebrány jednotlivé položky rozvahy a je sledován jejich vývoj v čase. Samostatné ocenění je provedeno metodou kapitalizovaných čistých výnosů a je doplňkově podpořeno metodami neúplné substanční hodnoty a tržními multiplikátory.