Právní a systémová analýza e-governmentu - Rieger, Pavel, 1978- (2010)
Cílem této práce je analyzovat různé převážně právní, ale také technické a ekonomické otázky, které mají souvislosti s budováním e-Governmentu v České republice a vyvodit obecné předpoklady pro úspěšný rozvoj služeb e-Governmentu. Práce obsahuje přehled právní úpravy, která má přímý či nepřímý dopad na rozvoj e-Government. Týká se to hlavně právní úpravy elektronického podpisu, informačních systémů veřejné správy, obecných předpisů o správním řízení a řady dalších speciálních zákonů. V textu práce jsou podrobně analyzovány aktuálně realizované projekty e-Governmentu, zejména kontaktní místa veřejné správy, datové schránky, autorizovaná konverze dokumentů a základní registry veřejné správy. Zvláštní pozornost je v práci věnována také ochraně osobních údajů v informačních systémech. Možné dopady elektronizace veřejné správy jsou hodnoceny také s ohledem na adresáty veřejné správy, především občany a právnické osoby. Pro měření pokroků v realizaci dílčích projektů e-Governmentu jsou navrhovány měřitelné ukazatele (metriky), společně s postupem jejich výpočtu. Práce dochází k závěru, že pro spolehlivější měření efektivnosti je potřebné určovat kvantifikovatelné ukazatele na straně nákladů i na straně užitků. Tyto ukazatele by měly být orientovány nejen na nákladové hledisko, ale také na plnění konkrétních cílů veřejné správy. Co se týká metodologie, v textu práce jsou použity obvyklé metody výzkumu v oblasti právních věd. Dále jde o procesní analýzy, nákladové analýzy a analýzu metrik, jejichž metodologie vychází především z oborů ekonomie, managementu či informačního managementu. K plnění cílů práce a k ověřování hypotéz byly použity také případové studie.