Uplatnění systémového myšlení v analytické fázi vývoje IASW - Exnarová, Anna; Mildeová, Stanislava, 1959-; Řepa, Václav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Informační systémy (jako jeden z typů komplexních systémů) jsou v procesu vývoje zatíženy poměrně vysokým procentem neúspěšnosti. Pomoci při řešení problémů informačních systémů (či jejich dílčích složek) můžou disciplíny, které jsou orientované na řešení komplexních problémů. Systémové myšlení a systémová dynamika, jakožto součásti systémové vědy, poskytují nástroje, které umožňují pochopit systémy a adekvátně reagovat na dynamické změny prostředí. Návrh uplatnění systémového myšlení v analytické fázi vývoje individuálního aplikačního softwaru (IASW) je hlavním cílem této disertační práce. Nástrojem pro toto uplatnění jsou modely -- návrh propojuje modely systémového myšlení a systémové dynamiky s modely vývoje IASW dle notace UML. Dílčím cílem práce je uvedení pojmu model, který je propojujícím pojmem a je v celé práci diskutován v různých kontextech. Dále práce vymezuje pojmy systém, informační systém a IASW, systémové myšlení a systémová dynamika s cílem objasnění jejich vzájemného kontextu z pohledu aplikovatelnosti v analytické fázi vývoje IASW. Dalším cílem, který vychází z hlavního cíle práce, je aplikace návrhu v praktické studii. Generalizujícím přínosem práce je propojení pojmů systém, model a systémové myšlení z pohledu aplikovatelnosti těchto kategorií v analytické fázi vývoje IASW. Hlavním přínosem je vytvoření návrhu aplikace systémového myšlení do oblasti vývoje IASW. Tímto způsobem je definován popis přístupu jak je možné uplatnit systémové myšlení v procesu vývoje softwaru a tím zvýšit úspěšnost vývoje softwaru, potažmo vývoje celého informačního systému. Práce potvrdila, že v analytické fázi vývoje IASW existuje možnost uplatnění systémového myšlení a toto rozšíření je přínosné. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část
Rovněž v této části práce je předložen návrh, jak je možné systémové myšlení uplatnit při vývoji IASW. V praktické části práce je dokumentováno využití systémového myšlení při vývoji IASW v praxi.
Vedoucí práce: Stanislava Mildeová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations