Využití rámce ITIL k řízení procesů IT služeb - Krejcar, Jakub; Faina, Michal; Šolc, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce je tematicky zaměřena na ITIL V3 (Information Technology Infrastructure Library) a jeho pět základních částí. V teoretické části jsou popsány základní pojmy související s danou problematikou, které jsou nutné pro porozumění následujících kapitol. Dále jsou zde popsány jednotlivé části ITIL V3, jejich historie, srovnání verze 3 s předešlou verzí a vztah mezi ostatními pracovními rámci a ITIL V3. V praktické části budou shrnuty poznatky při implementaci ITIL procesů a představen nástroj pro správu zákaznických požadavků Ca Service Desk Manager s ukázkou jeho funkcí na procesu Incident Managementu a z části i Request Fulfillment Managementu.
Vedoucí práce: Michal Faina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses