Vzdělávání úředníků veřejné správy v kontextu Evropské unie - Pěkná, Jitka (2012)
Veřejná správa postavená na profesionálním základě a její efektivní fungování se řadí k tendencím probíhajícím v celé Evropě. Práce popisuje, jestli je vzdělávání úředníků v České republice v porovnání s vybraným členským státem Evropské unie na dostačující úrovni a jakým způsobem by šlo odstranit nedostatky. Dále shrnuje vliv dobré správy na efektivní fungování veřejné správy a vztah k dobré správě. Práce také hodnotí nové trendy ve vzdělávání úředníků veřejné správy, které se prolínají s modernizačními tendencemi veřejné správy, a definuje nové přístupy. Aby veřejná správa efektivně fungovala, je nutné, aby jednotlivé úřady veřejné správy využívaly vhodných strategických nástrojů pro posílení motivace vlastního zaměstnance pro to, aby co nejefektivněji vykonávali správní činnosti, s čímž souvisí požadavek jejich neustálého vzdělávání se. Práce tedy taktéž poukazuje na možné využití strategických nástrojů v rámci motivace úředníků veřejné správy a uvádí jejich pozitivní i negativní dopady na vzdělávání úředníků.