Zkoumání týkající se filosoficko-matematických základů pravděpodobnosti - Krakovič, Ondřej; Pavlík, Ján, 1956-; Trešl, Jiří, 1947-2011; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2006)
Práce spojuje výklad objektivní a subjektivní stránky vědy, specificky orientované v oblasti pravděpodobnosti, její matematizované teorie i jejího chápání v běžném životním úzu. Ukazuje paradoxní a aporetické zdroje matematických základů pravděpodobnosti a možná východiska k jejich urovnání. Dále předkládá empirickou stránku pravděpodobnosti a ukazuje s pomocí Kantova revolučního pojetí matematiky možnost překlenutí rozštěpu teorie a empirie, o nějž teorie pravděpodobnosti a statistiky především usiluje. A konečně: nestaví do nesmiřitelného postoje různá pojetí počtů pravděpodobnosti, protože každý z nich se zabývá různým regionem empirické sféry vědy, a tím jim poskytuje rovnoprávnost v použití.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations