AKVIZICE & PŘEMĚNY ve strategickém řízení - Mackenzie, Iveta (2015)
Dizertační práce se zaměřuje na akvizice & přeměny - nástroj strategického řízení podniku. První otázkou, kterou se zabývá, je akviziční aktivita v Evropské unii. Akviziční aktivita je prezentována ve dvou úrovních; v základní úrovni jde o komparaci dat jednotlivých zemí Evropské unie dle různých kritérií, ve druhé úrovni je zkoumán vztah akviziční aktivity a makroekonomických ukazatelů. Studie představuje v detailu tři nové ekonomické ukazatele akviziční aktivity 3M: M-total, M-score, M-index. Druhou otázkou, kterou se zabývá, je hodnocení úspěšnosti transakcí v České republice na základě finančních výsledků. Finanční výsledky jsou posuzovány přínosem / ztrátou hodnoty pro jednotlivé zájmové skupiny podniku: vlastníky, věřitele, zaměstnance. Na základě finančních výsledků jsou určeny parametry firem v pre-transakčním období, které mají potenciál k úspěšné/neúspěšné transakci v post-transakčním období. Studie prezentuje v detailu akviziční hodnotovou analýzu, novou metodu hodnocení výkonnosti akvizic & přeměn.