Faktory hodnoty start-up projektů pro investory v České republice a metody oceňování - Habrnal, Marek (2015)
Hlavním cílem práce bylo vytvořit normativní model stanovení hodnoty early stage společnosti ve fázi seed nebo startup, který bude použitelný podnikateli i investory a zohlední ohodnocení kvalitativních faktorů hodnoty. Dílčím cílem bylo identifikovat významné faktory ovlivňující hodnotu early stage společnosti ve fázi seed nebo startup, která zatím negeneruje žádné, nebo má velmi malé tržby. Na základě výzkumu mezi investory a jinými odborníky na oceňování, early stage společnosti a venture kapitál byly významné faktory nejen identifikovány, ale byly stanoveny i jejich váhy. Kvalita hodnocení investiční příležitosti má zásadní vliv na výnosnost kapitálu investora. Současně znalost klíčových faktorů hodnoty a mechanismu ocenění může pomoci podnikatelům nastavit si reálná očekávání při snaze o získání kapitálu pro financování startup projektu. Proto je potřeba nabídnout srozumitelný metodický rámec použitelný oběma stranami. Vlastní výzkum byl rozdělen na dvě etapy, individuální rozhovory s investory a dotazníkové šetření. Bylo potvrzeno, že nejvýznamnější jsou faktory spojené s kvalitou managementu a zakladatelů firmy.