Návrh kontrol systému řízení přístupů a správy identit - Hurych, Tomáš (2015)
V dnešní době se pozornost v rámci bezpečnosti IT čím dál tím více zabývá bezpečností identit zaměstnanců a uživatelů informačních systémů. Tento jev je ještě více umocněn rychle rostoucím počtem cloudových služeb. Tato diplomová práce stručně vysvětluje základní pojmy z oblasti řízení přístupů a správy identit. V práci jsou dále identifikovány požadavky a dopady rizik na systém řízení přístupů a správy identit. Hlavním cílem práce je obecný návrh kontrol systému řízení přístupů a správy identit, který byl navržen tak, aby odpovídal legislativním potřebám, předpisům, standardům nebo rámcům běžně užívaným v podnikové IT praxi. K popisu kontrol bylo využito zejména rámce Cobit a příručky IT Assurance Guide. Práce obsahuje i krátké doporučení, jakým způsobem je potřeba návrh kontrol upravit v prostředí cloudu.