Obchodné vzťahy medzi Čínou a Afrikou s dôrazom na priame zahraničné investície - Janošková, Michaela (2015)
Vznik FOCAC spolu s vypuknutím finančnej krízy znamenali expanziu čínskych PZI v krajinách Afriky, čím si zároveň získali zvýšenú pozornosť, ktorá sa okrem iných dôvodov stala námetom pre vypracovanie tejto bakalárskej práce. Ústrednou témou práce je analýza investičných vzťahov medzi Čínou a africkými krajinami, pričom hlavný dôraz je kladený na vzájomnú kooperáciu a vývoj čínskych PZI v Afrike. Bakalárska práca k danej problematike prispieva tým, že komplexne rozoberá nielen vývoj čínskych PZI v Afrike, ale aj ich umiestnenie z pohľadu teritoriálnej a odvetvovej štruktúry. Autorka sa zároveň snaží v práci priniesť vlastné názory a postoje na danú problematiku.