Sociální služby pro seniory a jejich financování, se zvláštním zřetelem na specifika jejich rozvoje ve strukturálně postiženém regionu Havířovsko - Prudká, Šárka, 1965-; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Dizertační práce je zaměřena na poskytování sociálních služeb pro seniory, a to v regionu Havířovsko, který je poznamenán strukturálními změnami průmyslu s následným negativním dopadem do sociodemografické struktury obyvatel, dále vysokou úrovní nezaměstnanosti a nízkou kupní silou obyvatel. Cílem dizertační práce je analýza stávajících a budoucích potřeb sociálních služeb ve městě Havířově a okolí a možnosti jejich vícezdrojového financování. Teoretická část se zabývá definicí a zařazením sociálních služeb v rámci sociální ochrany, jejich základním pojetím a specifiky. Velká pozornost je věnována současnému systému vícezdrojovému financování sociálních služeb v České republice. V empirické části je provedena analýza demografického vývoje obyvatelstva sledovaného regionu se zřetelem na zvláštnosti zdejšího trhu práce. Dále se dizertační práce zaměřuje na stávající poskytované sociální služby, způsob jejich financování a návrhy jejich budoucího vývoje na Havířovsku. Tato část postavena na dvou empirických výzkumných šetřeních, a to na standardizovaných řízených rozhovorech a anketním šetření. Výsledkem dizertační práce je, že sociální služby i nadále budou nezbytnou součástí života seniorů, ruku v ruce s poskytovanou zdravotní péčí a nenahraditelnou úlohou rodiny. Byla potvrzena skutečnost, že provádění sociálních služeb je vysoce regionální záležitostí, čímž by však neměla být eliminována zákonodárná a koncepční role státu, aby mohl efektivně naplňovat svou sociální funkci. Stávající systém sociálních služeb se v české republice potýká s řadou systémových nedostatků. Ty jsou již zmapovány a na jejich základě byly vytvořeny návrhy změn, které je nutné legislativně ukotvit, aby mohly být zrealizovány. S tím souvisí i nezbytné změny na rozhraní sociálně
V závěru dizertační práce jsou doporučena opatření pro vývoj sociálních služeb na Havířovsku v kontextu s jejich očekávaným vývojem v České republice.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika - veřejná správa [obor disert. práce]; disertace; dissertations