Audit cloudových služeb pro malé a střední podniky - Kroft, Karel; Svatá, Vlasta, 1952-; Juříček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cloud computing přináší do světa informačních systémů řadu příležitostí, ale i nových rizik. Hlavním z nich je snížená schopnost zákazníků přímo kontrolovat bezpečnost systémů a informací, jejichž správa použitím cloudové služby přechází na poskytovatele. Tato práce se zabývá možnostmi provádění auditu cloudových služeb zejména z pohledu malých a středních podniků. Úvod práce terminologicky definuje audit informačního systému, charakterizuje cloudové služby a analyzuje mezinárodní legislativu. Představeny jsou standardizační organizace, vydávané standardy a metodiky, které jsou v IT oblasti obecně respektované. Pro zprostředkování důvěry v cloudu jsou důležité nezávislé audity třetích stran, a to zejména organizací specializujících se na přezkoumání a kontrolu poskytovatelů cloudových služeb. Na základě těchto východisek je sestaven rámcový postup prověření základních předpokladů podniku, poskytovatele a služeb, jejichž naplnění povede k efektivnímu a bezpečnému cloudovému IS. Navržené předpoklady poskytovatele jsou v závěru práce aplikovány na vybrané poskytovatele služeb.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses