Přístup USA ke krizi na Ukrajině a k zahraniční politice Ruské federace ve světle konceptu Smart Power - Najmanová, Karolína; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Diplomová práce se podrobně zabývá přístupem USA k řešení ukrajinského konfliktu (2013-2015). Nejprve je objasněna problematika konceptu moci, její definice a chápání v rámci mezinárodních vztahů. Na základě neoliberalistického pojetí vztahů mezi státy je podrobně definován koncept hard, soft a smart power amerického akademika Josepha S. Nyeho, Jr. Práce se dále věnuje konfliktu na Ukrajině: jeho příčinám, důvodům zapojení USA a Ruska a také samotnému průběhu událostí mezi lety 2013 a 2015. Následně se text zaměřuje na řešení přijaté americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy, jež analyzuje v několika dimenzích: diplomatické, legislativní, kulturní, ekonomické a vojenské. Tyto kroky jsou v závěru práce posuzovány prostřednictvím konceptu smart power. Hlavním cílem práce je analyzovat chování administrativy Baracka Obamy v rámci ukrajinské krize a stanovit, zda odpovídá charakteristikám smart power.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses