Rychle rostoucí dřeviny jako nástroj prevence dopadů klimatických změn - Humešová, Tereza; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Weger, Jan (2016)
Tato práce vznikla jako reakce na sucho v létě roku 2015, které odhalilo nebezpečí spojené s nedostatkem vody v půdě způsobeným nevhodným managementem krajiny. Hlavním cílem práce je na základě stanovených kritérií vybrat ve zvoleném území plochy, kde by bylo žádoucí provést taková opatření, jež by vedla ke stabilizaci odtokových poměrů, následně pak i k podpoře krajinného rázu a územního systému ekologické stability (biodiverzita). Kromě vytváření vhodných krajinných prvků a zavádění ekologicky přijatelnějších zemědělských plodin přichází v úvahu pěstování rychle rostoucích dřevin (RRD), jež na zemědělské půdě, z hlediska zájmu o stabilizaci odtokových poměrů, v mnoha ohledech alternují nenahraditelné funkce lesa. Této kultuře je proto věnována zvláštní pozornost; práce se zaměřila na odhad možné produkce dřevní hmoty a na možnosti jejího případného využití. Studie je zpracována jako možný podklad pro účelné řešení komplexních pozemkových úprav v jednotlivých katastrálních územích. Bylo zjištěno, že RRD by bylo vhodné pěstovat na ploše o rozloze až 2461 ha.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: environmentální management; klimatické změny; revitalizace krajiny; pozemkové úpravy; rychle rostoucí dřeviny; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; environmental management; climate changes; landscape revitalization; reallocation of land; fast growing woody plants; master's theses