Vplyv Zbigniewa Brzezinskeho na formovanie zahraničnej politiky USA - Danielovičová, Adriana (2016)
Práca sa zaoberá analýzou formovania zahraničnej politiky Spojených štátov amerických prostredníctvom poradcu pre otázky národnej bezpečnosti Zbigniewa Brzezinskeho prevažne počas administratívy prezidenta Jimmyho Cartera. Brzezinski sa osobne účastnil priebehu rozhovorov o limitácii jadrových zbraní so ZSSR a významne prispel k podpisu SALT II. Považuje sa i za jednu z vedúcich osobností procesu normalizácie vzťahov s Čínskou ľudovou republikou. V súčasnosti sa vyjadruje k otázkam americkej i globálnej bezpečnosti a je uznávaným stratégom a prognostikom.