Transfery ze státního rozpočtu určené na přenesenou působnost územních samosprávných celků - případová studie obcí v České republice v letech 2010–2015 - Sluková, Petra (2016)
Práce se soustředí na působnost, kterou stát přenesl na územní samosprávné celky včetně výše transferů poskytovaných ze státního rozpočtu. Samotnou přenesenou působnost nelze vydělit ze systému samosprávy a taktéž samosprávu nelze úplně oddělit od veřejné správy. Z tohoto důvodu a z důvodu nečitelnosti přenesené působnosti širokou veřejností, je do první kapitoly zařazena definice institutu územní samosprávy, její funkce a pozice uvnitř veřejné správy. Druhá kapitola vysvětlí financování výkonu přenesené působnosti ze strany státu i ze strany obce. Závěrečná kapitola je věnována samotné analýze transferů ze státního rozpočtu na výkon přenesené působnosti obcí v letech 2010 až 2015, která spolu s poznatky z teoretické části práce poskytne podklady pro zhodnocení efektivity a transparentnosti současného systému poskytování příspěvku na výkon přenesené působnosti obcemi. Zároveň práce odpoví na otázku, jaké byly dopady změn ve výši příspěvku pro jednotlivé typy obcí v letech 2010 až 2015. Hlavními metodami práce jsou analýza a explanace.